Τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα κατ’ οίκον

Μέσα στα πλαίσια των νοσηλευτικών υπηρεσιών της Νοσηλεύειν, στις νοσηλευτικές υπηρεσίες κατ’ οίκον, σας δίνεται η δυνατότητα να γίνει ενδοφλέβια η όποια χορήγηση φαρμάκου ή ορού στο σπίτι σας, στο χώρο σας, όπως ακριβώς την έχει υποδείξει ο θεράποντας ιατρός σας. Η χορήγηση γίνεται με την τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα στον ασθενή από νοσηλευτή ή νοσηλέυτρια,  χωρίς εσείς να πρέπει να μετακινηθείτε.

Οι ασθενείς που μας επιλέγουν, λαμβάνουν υψηλής ποίοτητας υπηρεσιών, συλλογιζόμενοι μάλιστα το επίπεδο της αγωνίας τους. Στον κάθε ασθενή η υπηρεσία παρέχεται εξατομικευμένα εκτιμώντας τις ανάγκες του, με κύριο στόχο τη θεραπεία του σύντομα και ανώδυνα.

Φλεβοκέντηση /Τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα

Η φλεβοκέντηση ή τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα ορίζεται η νοσηλευτική διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός πλαστικού (πολυουρεθάνης) καθετήρα σε ένα αιμοφόρο αγγείο (φλέβα). Ο περιφερικός φλεβικός καθετήρας ή φλεβοκαθετήρας είναι η συσκευή, που χρησιμοποιείται πιο συχνά για ενδοφλέφια πρόσβαση και θεραπεία. Αποτελεί επεμβατική διαδικασία και γι’ αυτό χρειάζεται και πρέπει να γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες προκειμένου να προληφθεί η ιατρογενής βακτηριαιμία.

Η τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα και η διαχείρισή του είναι πράξεις, που εφαρμόζονται στους περισσότερους ασθενείς στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Αν και η τεχνική εξασφάλισης περιφερικής φλεβικής γραμμής/ τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα χρειάζεται εξάσκηση, πριν την εφαρμογή, απαιτούνται συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες, όπως η επαρκής γνώση της ανατομίας των φλεβών καθώς και των παρακείμενων αρτηριών και νεύρων.

Πλεονεκτήματα ενδοφλέβιας χορήγησης/ θεραπείας

 • Γρήγορη συγκέντρωση του φαρµάκου στο αίµα και γρήγορη απορρόφηση και επίδρασή του.
 • Χορηγούνται φάρµακα µε µεγάλη τοπική ερεθιστική και τοξική δράση.
 • Είναι δυνατή η χορήγηση µεγάλης ποσότητας υγρών σε ασθενείς που το έχουν άμεσα ανάγκη.
 • Περιορίζεται ο αριθµός των ενδοµυϊκών ενέσεων, εφόσον γίνεται εκτίμηση του ασθενή και υπάρχει εναλλακτική θεραπεία.

Ο τρόπος χορήγησης οποιουδήποτε φαρμάκου πρέπει να καθορίζεται, σύμφωνα και με τις οδηγίες αυτού, πάντα από το θεράποντα ιατρό. Ο θεράποντας ιατρός αφού έχει εκτιμήσει τον ασθενή, μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία και τη χορήγησή της.

Ενδεικτική αναφορά τοποθέτησης φλεβοκαθετήρα στη νοσηλεία κατ’ οίκον

 • Η χορήγηση φαρμάκων για ενδοφλέβια θεραπεία π.χ. αντιβίωση ή κορτιζόνη.
 • Η χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών ή και ηλεκτρολυτών π.χ. σε ασθενείς με συμπτώματα αφυδάτωσης.
 • Η χορήγηση παρεντερικής διατροφής π.χ. σε ασθενείς οι οποίοι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σιτιστούν επί του παρόντος.

Πρίν την τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα

Πρίν την τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα, το νοσηλευτικό προσωπικό μας:

 • Λαμβάνει την ιατρική οδηγία σχετικά με το σκοπό της φλεβοκέντησης (χορήγηση υγρών, φαρμάκων, την ποσότητα αυτών και την ακριβή διάρκεια, επανάληψη και δοσολογία τους).
 • Επιλέγει την κατάλληλη φλέβα, εκτιμώντας και την κατάσταση συνολικά του άκρου όπου προκειται να τεθεί ο φλεβοκαθετήρας (πιθανό οίδημα, έγκαυμα, μώλωπες)
 • Λαμβάνει απο το ατομικό ιστορικό του ασθενή αν εχει προηγηθεί μαστεκτομή, εγκεφαλικό επεισόδειο με πάρεση κάποιου άκρου, δυσκαμψία, αν υπάρχει fistula ή κάποια αλλεργία σε φάρμακο.

ΣΗΜΕΙΑ ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗΣ

 • Φλεβικό πλέγµα της ραχιαίας επιφάνειας των άνω άκρων.
 • Φλέβες του αντιβραχίου και της κοιλότητας του αγκώνα.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΛΕΒΑΣ

Επιλέγονται:

οι φλέβες οι οποίες είναι πιο ορατές, ευθείες, ψηλαφητές και σταθερές. Ιδανικές θεωρούνται εκείνες οι οποίες είναι μεγάλες µε αρκετό εύρος

Αποφεύγεται:

η φλεβοκέντηση σε περιοχές µε σκληρίες, φλεγµονές, θροµβωµένες φλέβες προηγούµενων φλεβοκεντήσεων, καθώς και η φλεβοκέντηση πάνω σε άρθρωση.

Σε υπερήλικες αρρώστους οι φλέβες σπάζουν ευκολότερα λόγω σκλήρυνσής τους και προκαλούνται αιµατώµατα.

Πώς πραγματοποιείται η τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα

Η διαδικασία για την τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα είναι αρκετά απλή και δεν διαρκεί παρά μόνο λίγα λεπτά. Η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών στο σπίτι δίνει το προνόμιο στον ασθενή να μη μετακινηθεί καθόλου απο το χώρο του, καθώς επίσης γίνεται ευκολότερη η διαδικασία για τη θεραπεία εκείνων οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν. Έτσι γίνεται τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς πιο εύκολη η νοσηλεία, όσο και για τους φροντιστές τους εξαλείφεται η ταλαιπωρία μεταφοράς των οικείων τους στο νοσοκομείο.

 Ο ασθενής κάθεται αναπαυτικά και κρατά το χέρι του σε έκταση, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση πάντα του έμπειρου νοσηλευτή. Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει οτι η σωστή προετοιμασία του ασθενή απο το προσωπικό μας φέρνει και τα καλύτερα αποτελέσματα (μείωση στρες, ευκολότερος εντοπισμός φλεβών, πιο ανώδυνη τοποθέτηση του καθετήρα).

Ο νοσηλευτής μας εφαρμόζει πιεστική περίδεση ψηλά στον αντίστοιχο βραχίονα για τη φλεβοκέντηση και επιλέγει πάντα την κατάλληλη φλέβα με ψηλάφηση. Ανάλογα με το είδος των φλεβών του κάθε ασθενή (εμφανείς ή όχι, ψηλαφητές ή όχι ή αν αναφερόμαστε σε παιδιά ) ποικίλει και ο εντοπισμός τους.

Αφού εντοπιστεί η φλέβα, φυσικά εξασφαλίζεται, με άσηπτη τεχνική, το επιλεγμένο σημείο.

Μετά την εισαγωγή του καθετήρα, απομακρύνεται το αιχμηρό μέρος και απορρίπτεται σε κυτίο αιχμηρών και σταθεροποιείται ο φλεβοκαθετήρας με ειδικό αυτοκόλλητο.

Ο ασθενής παραμένει στην αναπαυτική θέση που βρισκόταν και καθ’όλη  τη διάρκεια.

Ενδοφλέβια αγωγή/ θεραπεία κατ’οίκον

Το έμπειρο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό της Νοσηλεύειν, μπορεί να καλύψει για εσάς την όποια ανάγκη προκύψει για νοσηλεία στο σπίτι, όσον αφορά στην τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα και την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων. Όλο το προσωπικό μας κατέχει την απαραίτηση γνώση και δεξιότητα που πρέπει να υπάρχει.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού σας, μπορεί να γίνει χορήγηση κάθε είδους αντιβίωσης ή φαρμάκου. Είτε πρόκειται για εφάπαξ χορήγηση (μία φορά), είτε για επαναλαμβανόμενη αγωγή (καθημερινά ή 2-3 φορές την ίδια ημέρα) ,όπως αντιβιώσεις, παυσίπονα, οροί, ηλεκτρολύτες κ.α. είμαστε στη διάθεσή σας.

Κατά τη διάρκεια που ο ασθενής λαμβάνει την αντιβίωση, ο έμπειρος νοσηλευτής μας βρίσκεται κοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η χορήγησή της.

Όλα τα αναλώσιμα υλικά παρέχονται από εμάς (π.χ. φλεβοκαθετήρα, σύριγγες, συσκευή ορού κ.α.)

Η υπηρεσία παρέχεται κατόπιν ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα στο 2160028882 και κλείστε το δικό σας.