Εξέταση/ Τεστ για τον Covid-19

Η εξέταση/ τεστ για τον κορωνοϊό Covid-19 είναι λίγο πολύ σε όλους μας γνωστή πια. Το καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό μας φροντίζει η εξέταση αυτή να είναι για εσάς μια απλή και ανώδυνη διαδικασία.

Η ομάδα της νοσηλεύειν, με έμπειρους νοσηλευτές, σας βγάζει απο την ταλαιπωρία της μετακίνησης και έρχεται κατόπιν ραντεβού άμεσα στο χώρο σας να κάνει τη λήψη. Αφού έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο του εξεταζόμενου όσο και του λήπτη, λαμβάνει δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα με τον ειδικό στυλεό) και υπεύθυνα αναλαμβάνει τη μεταφορά του σε πιστοποιημένα εργαστήρια. Η δειγματοληψία- εξέταση γίνεται όπου και όποια ώρα εσείς επιθυμείτε.

Υπάρχει η δυνατότητα μοριακού ελέγχου RT- PCR και Rapid τεστ καθώς και τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων IgG και IgM.

Τα δύο πρώτα πραγματοποιούνται με τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, ενώ το τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων με τη λήψη δείγματος αίματος.

SARS-CoV-2 και COVID-19

Η ασθένεια του κορωνοϊού (COVID-19) είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από την COVID-19 βιώνουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς ειδική θεραπεία. Ωστόσο, ένα ποσοστό αρρωσταίνει σοβαρά και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Αν έχετε σοβαρά συμπτώματα, ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Άτομα με ήπια συμπτωματολογία που κατά τ’ άλλα είναι υγιή θα πρέπει να διαχειριστούν τη λοίμωξη στο σπίτι, λαμβάνοντας τηλεφωνικά οδηγίες απο το θεράποντα ιατρό. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί με τον ιό μέχρι να εμφανίσει τα σημάδια του ιού, ωστόσο μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες.

Τρόπος μετάδοσης του ιού

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από το στόμα ή τη μύτη του μολυσμένου ατόμου μέσω μικρών υγρών σωματιδίων με τον βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία, το τραγούδι ή την αναπνοή. Αυτά τα σωματίδια κυμαίνονται από μεγάλα σταγονίδια που παράγονται από το αναπνευστικό σύστημα ή μικρότερα αερολύματα.

Η λοίμωξη μπορεί επίσης να προκληθεί εισπνέοντας τον ιό αν βρεθείτε κοντά σε κάποιον που έχει COVID-19 ή αν αγγίξετε μια μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους και σε σημεία με συνωστισμό. Ο κορωνοϊός προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Σε κάθε περίπτωση αυτός ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και έχει απασχολήσει με έντονο ενδιαφέρον, προσοχή και μελέτη τους κόλπους της παγκόσμιας δημόσιας υγείας.

Ενδείξεις για να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις pcr (μοριακό τεστ) και rapid τεστ (ταχείας ανίχνευσης)

Τα συμπτώματα για την πραγματοποίηση του τεστ, περιλαμβάνουν:

  • Υψηλό και επίμονο πυρετό
  • Έντονο και επίμονο ξηρό βήχα
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνο στο λαιμό
  • Μυαλγίες
  • Γενική καταβολή
  • Δύσπνοια

Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός προκαλεί πολύ συχνά πυρετό, ξηρό βήχα, έντονο πυρετό, πονοκέφαλο και δύσπνοια και επηρεάζει περισσότερο τους πνεύμονες. Συνήθως δεν παρουσιάζει ρινική καταρροή σε αντίθεση με τις άλλες ασθένειες της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και τις περιπτώσεις αλλεργίας.

Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζουν καθόλου ή έχουν ελαφριά συμπτωματολογία, οπότε, αν υπάρχει η υποψία νόσησης από κορωνοϊό, λόγω συγχρωτισμού με ύποπτο κρούσμα μπορείτε να κάνετε το τεστ, ώστε να γίνει ο έλεγχος.

Τα τεστ ανίχνευσης, επίσης, ενδείκνυνται και για άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και θέλουν να βεβαιωθούν ότι έχουν αποθεραπευτεί και δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό.

Διατίθενται 2 εξετάσεις ανίχνευσης του κορωνοϊού:

Ταχεία ανίχνευση (rapid τεστ) αντιγόνου για τη νόσο

Η ταχεία ανίχνευση (rapid τεστ) αντιγόνου πραγματοποιείται με τη μέθοδο εισαγωγής στυλεού στη μύτη του ασθενούς (ρινοφαρυγγική λήψη). Αυτό το τεστ ανίχνευσης είναι αξιόπιστο και τα αποτελέσματά του είναι διαθέσιμα εντός 15 λεπτών.

Ο μοριακός έλεγχος για τον κορωνοϊό (pcr)

Ο μοριακός έλεγχος πραγματοποιείται με τη λήψη δείγματος με ειδικό στυλεό στη μύτη του ασθενούς (ρινοφαρυγγική λήψη).

Ο μοριακός έλεγχος για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 γίνεται με τη μέθοδο της ανάστροφης πολυμεράσης πραγματικού χρόνου αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (rRT-PCR) και χρησιμοποιείται για την ποιοτική ανίχνευση του RNA του κορωνοϊού. Αυτό το τεστ ανίχνευσης είναι αξιόπιστο και τα αποτελέσματά του είναι διαθέσιμα εντός 24 ωρών (εξαρτάται απο την ώρα λήψης).

Σε κάθε περίπτωση θετικού αποτελέσματος για την προστασία των οικείων, αλλά και της δημόσιας υγείας πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του θεράποντος.

Υπάρχει δυνατότητα για ταυτόχρονη λήψη και για άνω των 10 άτομων π.χ. επιχειρήσεις (κατόπιν συνεννόησης).

Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα ανίχνευσης αντισωμάτων IgG και IgM.

Η ανίχνευση αντισωμάτων αφορά στο εμβόλιο (ολικά αντισώματα έναντι SARS-COV-2- Anti Spike) και των αντισωμάτων απο τη νόσο (Anti-SARS-COV-2 anti N Protein Total antibodies).

Η μεταφορά του δείγματος γίνεται υπεύθυνα, με τις κατάλληλες συνθήκες απο τον εξειδικευμένο λήπτη μας και η επεξεργασία του δείγματος γίνεται σε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα αποστέλλονται μέσω e-mail.

Η υπηρεσίες παρέχονται κατόπιν ραντεβού. Επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα στο 2160028882 και κλείστε το δικό σας.