Αιμοληψία κατ’ οίκον

Μέσα στα πλαίσια των νοσηλευτικών υπηρεσιών της νοσηλεύειν, νοσηλευτικές υπηρεσίες κατ’ οίκον, σας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσετε στο σπίτι σας/ στο χώρο σας όλες τις εξετάσεις αίματος που επιθυμείτε, με ή χωρίς παραπεμπτικό εοπυυ. Οι εξετάσεις λαμβάνονται απο τον/ την αιμολήπτη μας, χωρίς εσείς να πρέπει να μεταφερθείτε σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο. Η λήψη και η μεταφορά των δειγμάτων στα εργαστήρια γίνεται απο εμάς και η ανάλυση πραγματοποιείται σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο, όπου κατόπιν συνεννόησης γίνεται και η παραλαβή των αποτελεσμάτων μέσω e-mail. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας θα ενημερωθείτε μετά το ραντεβού σας ποιά ημερομηνία θα παραλάβετε.


Το άρτια καταρισμένο νοσηλευτικό προσωπικό μας μπορεί να σας παρέχει όλες τις πληροφορίες που είναι για εσάς χρήσιμες (π.χ. ώρες που πρέπει να γίνεται η λήψη και με ποιά διαδικασία, αν τρώω πριν το ραντεβού, αν πίνω νερό, πόσο νερό πίνω πριν και μετά, αν πρόκειται για παιδιά, πώς και πότε θα γίνει η παραλαβή των αποτελεσμάτων κ.τ.λ)

Τι ονομάζεται αιμοληψία

Με τον όρο αυτό νοείται η διαδικασία λήψης αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις όλων των ειδών (π.χ. βιοχημικές), με στόχο τη συλλογή δεδομένων που αφορούν στην κατάσταση της υγείας του εξεταζόμενου.


Το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό μας απο αιμολήπτες λαμβάνει δείγμα αίματος σε ειδικά φιαλίδια. Η ποσότητα καθορίζεται από το είδος της εξέτασης που θα πραγματοποιηθεί κλείστε ενα ραντεβού για αιμοληψία και πολύ σύντομα θα είμαστε κοντά σας.

Πώς πραγματοποιείται η αιμοληψία

Η διαδικασία λήψης αίματος είναι αρκετά απλή και δεν διαρκεί παρά μόνο λίγα λεπτά. Με την αιμοληψία κατ’ οίκον υπάρχει το προνόμιο ο εξεταζόμενος να μη μετακινηθείτε καθόλου απο το χώρο του, καθώς επίσης και εκείνοι οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν. Έτσι γίνεται τόσο για τους ίδιους πιο εύκολη η διαδικασία, όσο και για τους φροντιστές τους το να έπρεπε να μεταβούν σε κάποιο απο τα διαγνωστικά.

Ο εξεταζόμενος κάθεται αναπαυτικά και κρατά το χέρι του σε έκταση, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση πάντα του αιμολήπτη. Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει οτι η σωστή προετοιμασία του ατόμου απο το προσωπικό μας φέρνει και τα καλύτερα αποτελέσματα (μείωση στρες, ευκολότερος εντοπισμός φλεβών).

Ο αιμολήπτης εφαρμόζει πιεστική περίδεση ψηλά στον αντίστοιχο βραχίονα για τη λήψη αίματος και επιλέγει πάντα την κατάλληλη φλέβα με ψηλάφηση. Ανάλογα με το είδος των φλεβών του κάθε ατόμου (εμφανείς ή όχι, ψηλαφητές ή όχι ή αν αναφερόμαστε σε παιδιά )ποικίλει και ο εντοπισμός αυτών.


Αφού εντοπιστεί η φλέβα, φυσικά εξασφαλίζεται, με άσηπτη τεχνική, η επιφάνεια για την αιμοληψία.

Μετά τη λήψη του δείγματος, ο αιμολήπτης λύνει την πιεστική περίδεση και τοποθετεί στεγνό γαζάκι στο σημείο της φλεβοκέντησης. Τέλος μετά την απομάκρυνση της βελόνας ασκείται άμεσα πίεση στο σημείο για λίγα λεπτά.

Ο εξεταζόμενος παραμένει στην αναπαυτική θέση που βρισκόταν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης για λίγα λεπτά αφού αυτή ολοκληρωθεί.

Προετοιμασία για την ίδια ημέρα

Συνίσταται:

 • τo πρωί κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αιμοληψία επιτρέπεται ΜΟΝΟ η λήψη νερού.
 • ο εξεταζόμενος να παραμένει ήρεμος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος άνετη για τον ίδιο.
 • η αιμοληψία να γίνεται πρωινές ώρες και πριν από οποιοδήποτε γεύμα.

Αποφεύγεται:

 • το κάπνισμα.
 • η σωματική κούραση, την ίδια ημέρα, 2 ώρες πριν την αιμοληψία καθώς και μετά απο αυτήν.

Παρακαλώ ενημερώστε μας:

 • αν σε παλαιότερη αιμοληψία, σας έχει δημιουργηθεί έντονο άγχος, ώστε να λιποθυμήσετε.
 • αν γνωρίζετε οτι έχετε δύσκολες φλέβες.
 • αν ο εξεταζόμενος είναι παιδί.

Τα άτομα που μας επιλέγουν γνωρίζουν καλά πως το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό μας έχει λάβει απο πριν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, ώστε ο κάθε εξεταζόμενος να αντιλαμβάνεται την όλη διαδικασία της λήψης αίματος όσο το δυνατόν πιο σύντομη και ανώδυνη.

Αιμοληψίες και ούρα
Παρακάτω θα βρείτε μια ενδεικτική αναφορά:

Γενική αίματος

Η γενική αίματος είναι μια σειρά επιμέρους εξετάσεων που ελέγχουν ποσοτικά και μορφολογικά τα έμμορφα στοιχεία του αίματος. Χρησιμοποιείται σε εξετάσεις ρουτίνας ελέγχου (check-up), στον προεγχειρητικό έλεγχο κ.α. και μπορεί να αναδείξει σημαντικές πληροφορίες για τον εξεταζόμενο, όπως αναιμία ή λοίμωξη. Φυσικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να συνεκτιμούνται απο το θεράποντα ιατρό μετά το πέρας μιας κλινικοεργαστηριακής εξέτασης/ διαγνωστικό έλεγχο.

Η γενική εξέταση περιλαμβάνει:

 • Τα λευκά αιμοσφαίρια και των υποπληθυσμών τους (Πολυμορφοπύρηνα, Λεμφοκύτταρα, Μονοπύρηνα, Ηωσινόφιλα και Βασεόφιλα)
 • Τα ερυθρά αιμοσφαίρια
 • Την αιμοσφαιρίνη
 • Τον αιματοκρίτη
 • Τα αιμοπετάλια

Βιοχημικές εξετάσεις

Οι βιοχημικές εξετάσεις λαμβάνονται επίσης με αιμοληψία και αφορούν συμπαγή όργανα καθώς και τις μεταβολικές διαταραχές αυτών. Στις εξετάσεις αυτές ανιχνεύονται π.χ. χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ή ουρία κ.α. και μπορεί να δείξουν σημαντική αύξηση ή έλλειψη κάποιας ουσίας.

Για παράδειγμα, μια αυξημένη τιμή σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε εκτενέστερη διερεύνηση πιθανού σακχαρώδη διαβήτη.

Σε κάθε περίπτωση και πάλι η συνεκτίμηση και η διάγνωση πρέπει να γίνεται απο το θεράποντα ιατρό.

Ετήσιο check-up

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εξεταζόμενου, συμπεριλαμβάνοντας την ηλικία και τα πιθανά συνοδά προβλήματα υγείας, ένα ετήσιο check-up εξετάσεων μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Σάκχαρο

Ουρία

Κρεατινίνη

Ουρικό οξύ

Χοληστερίνη Ολική

Τριγλυκερίδια

Χοληστερίνη HDL

Χοληστερίνη LDL

Αλκαλική Φωσφατάση (ALP)

γ-Γλουταμυλοτρανσφεράση (γ-GT)

Ολική Χολερυθρίνη (TBIL)

Μαγνήσιο (Mg)

Κάλιο (K)

Νάτριο (Na)

Ασβέστιο (Ca)

Σίδηρος (Fe)

Φερριτίνη

Αθηρωματικός δείκτης

Κινάση Κρεατίνης (CPK)

Τρανσαμινάση SGOT

Τρανσαμινάση SGPT

Eξετάσεις ούρων

Εξέταση για Γενική και Καλλιέργεια Ούρων

Συλλέξτε τα πρώτα πρωινά ούρα, ιδανικά από το μέσο της ούρησης, σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Η καλλιέργεια ούρων πραγματοποιείται πριν την λήψη αντιβίωσης. Εάν έχετε λάβει αντιβίωση παρακαλώ ενημερώστε μας.

Τρόπος συλλογής καλλιέργειας ούρων

Ειδικά για την καλλιέργεια ούρων, πριν τη συλλογή της, πρέπει απαραίτητα να γίνεται καλή τοπική καθαριότητα (ήπιο σαπούνι, ξεπλένεται η περιοχή με άφθονο νερό και συλλέγονται τα ούρα).

Εξέταση / Τρόπος συλλογής ούρων 24ώρου

Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης ημέρας δεν συλλέγεται. Από την δεύτερη ούρηση μέχρι και την πρώτη ούρηση της δεύτερης ημέρας συλλέγονται όλες στο ειδικό αποστειρωμένο δοχείο το οποίο εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεύτερο δοχείο. Δεν πρέπει να παραλείψετε καμία ούρηση γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Κατά την διάρκεια της συλλογής και μέχρι να μεταφερθούν στο εργαστήριο τα ούρα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Ανάλογα με το είδος της εξέτασης των ούρων 24ώρου ίσως χρειάζεται να τοποθετηθεί στο κάθε δοχείο και το αντίστοιχο συντηρητικό. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία συλλογής να επικοινωνήστε με το θεράποντα ιατρό.

Παραλαβή αποτελεσμάτων

Τα δείγματα του εξεταζόμενου(φιαλίδια-δοχεία) μεταφέρονται υπεύθυνα απο το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό μας άμεσα και υπο τις κατάλληλες προυποθ έσεις/ συνθήκες. Η επεξεργασία του δείγματος γίνεται σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο.


Παραπεμπτικά Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γίνονται δεκτά.

Η παραλαβή των αποτελεσμάτων όλων των εξετάσεων γίνεται μέσω e-mail.

Η υπηρεσία παρέχεται κατόπιν ραντεβού. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα να ορίσουμε την ημερομηνία και ώρα που επιθυμείτε. Με ένα τηλεφώνημα στο 2160028882 μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα όσα σας αφορούν.